Acasă Spațiu
Categorie:

Spațiu

Reclamă

O echipă de cercetători de la Universitatea Utah Valley – UVU (SUA), condusă de David Sing și Josh Lotringer, cu ajutorul telescopului Hubble, a descoperit o exoplanetă, denumită condiționat WASP-178b. Este dificil să o numim vecina noastră – de Pământ este separată de 1360 de ani lumină.

Atenția astronomilor a fost atrasă de faptul că este foarte aproape de „Soarele” său – o tânără stea albă WASP-178, a cărei masă este de două ori mai mare decât cea a Soarelui. Proximitatea lor este evidențiată de orbita extrem de mică a exoplanetei, de 3,3 zile.
Deloc surprinzător, temperatura de la suprafața planetei WASP-178b este foarte ridicată, fapt confirmat de prezența vaporilor de monoxid de siliciu (SiO) în atmosferă, adică pe această planetă se vaporizează chiar și roci și metale.

Pagini: 1 2

Reclamă

O echipă de cercetători de la NASA, împreună cu colegi de la Agenția Spațială Europeană, a făcut o descoperire remarcabilă. Ei au reușit să găsească cea mai tânără planetă din galaxia noastră. După standardele cosmice, aceasta este incredibil de tânără și abia începe să se dezvolte. Oamenii de știință nu cred nejustificat că studierea sa atentă va ajuta la găsirea unor răspunsuri la întrebări importante despre formarea Pământului nostru. De fapt, aceasta este o șansă de a privi în trecut și va fi folosită la maximum.

Conform estimărilor preliminare, planeta are o vechime de 1,5 milioane de ani. Prin comparație, Pământul are o vechime de 4 miliarde de ani. Telescopul Atacama Large Millimeter Telescope, un telescop puternic situat în Chile, este folosit pentru a obține informațiile necesare analizei. Sensibilitatea echipamentului este suficientă pentru a capta undele radio provenind din această regiune a Universului. Nu există nicio îndoială că această lume este abia la început.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință care observă Saturn au observat un fapt curios – faimoasele inele ale planetei au început să dispară. Cercetătorii au impresia că planeta le „aspiră” ca un aspirator uriaș. Acest lucru se datorează probabil acțiunii gravitației. Resturile inelelor cad în atmosfera lui Saturn sub forma unei ploi de blocuri de gheață. Până în prezent, acest lucru afectează doar inelele interioare.

Oamenii știu foarte puține despre spațiu, iar perioada de observare a inelelor lui Saturn este prea scurtă pentru a trage concluzii. Se crede că inelele nu sunt mai vechi de 100 de milioane de ani – adică sunt relativ tinere. Acum oamenii de știință încearcă să înțeleagă cât de intens este procesul de distrugere a lor.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință francezi au creat un model care descrie extrem de exact structura Lunii și corespunde tuturor studiilor despre acest corp spațial. Ca bază, ei au luat date din analizele seismice ale misiunii Apollo, care au fost corectate cu ajutorul măsurătorilor laser ale deformării Lunii sub influența gravitațională a Pământului.

S-a dovedit că cea mai probabilă structură a Lunii include prezența unui nucleu solid înconjurat de un strat de rocă lichidă, deasupra căruia există un strat gros de crustă răcită. Diametrul nucleului propriu-zis este estimat la 258 de kilometri, iar diametrul învelișului lichid exterior la 326 de kilometri. Împreună, acestea ocupă până la 15% din raza Lunii.

Pagini: 1 2

Reclamă

Descoperirea recentă a unui obiect cu caracteristicile unei planete, dar cu o temperatură de suprafață foarte ridicată, sugerează că oamenii știu încă prea puține despre modul în care funcționează universul. Planeta este situată la o distanță de aproximativ 1400 de ani lumină de Pământ, iar particularitatea sa constă în corespondența unei părți a parametrilor cu caracteristicile stelei. Este o așa-numită „pitică brună” care orbitează în jurul stelei pe o orbită apropiată, cu o perioadă de numai 2,3 ore.

Din această cauză, temperatura sa ajunge la 7727 °C, mai mare decât temperatura Soarelui. Obiectul WD0032-317B a fost numit de oamenii de știință deținător al unui record de temperatură, devenind cel mai fierbinte dintre cele de acest fel. Piticele brune tind să fie mai reci decât cele mai reci stele, dar această regulă nu se aplică aici. Descoperirea sa ar trebui să ajute la clarificarea aspectelor legate de giganții gazoși precum Jupiter care orbitează stele masive și fierbinți.

Pagini: 1 2

Reclamă